Home » Actueel »

FIFA Wereld Ranglijst overzicht – Brazilië terug in top-10

 

FIFA Wereld Ranglijst overzicht – Brazilië terug in top-10

De FIFA Wereld Ranglijst is een door de overkoepelende voetbalorgaan FIFA opgestelde ranglijst met voetballanden. In de lijst staan de landen die zich, onofficieel, het beste voetballand ter wereld mogen noemen.

De lijst werd voor het eerst opgesteld in 1992 en is gebaseerd op punten die door de voetballanden te verdienen tijdens:

- Kwalificatiewedstrijden toernooien (o.a. EK en WK)
- Wedstrijden tijdens grote toernooien (o.a. EK en WK)
- Vriendschappelijke oefeninterlands

De punten die verdiend kunnen worden zijn berekend over de afgelopen vier jaar. Een overwinning levert 3 punten op, een gelijkspel 1 punt en verlies 0 punten.

Het aantal punten wordt vervolgens vermenigvuldigt met de waarde van de wedstrijd, de sterktefactor van de tegenstander en de gemiddelde sterktefactor van de voetbalfederatie waarvoor beide landen uitkomen (UEFA, CONCACAF, OFC, CONMEBOL, CAF en AFC)*.

FIFA Wereld Ranglijst voetbal juli 2013

Positie Land Punten
01 Spanje 1532
02 Duitsland 1273
03 Columbia 1206
04 Argentinië 1204
05 Nederland 1180
06 Italië 1142
07 Portugal 1099
08 Kroatië 1098
09 Brazilië 1095
10 België 1079

Bron: Een compleet en up-to-date overzicht van de FIFA Wereld Ranglijst is te vinden op http://www.fifa.com/worldranking/rankingtable/index.html

Brazilië, Italië, Colombia, België en Nederland doen goede zaken

Het winnen van de Confederations Cup heeft Brazilië goed gedaan. De Brazilianen wonnen afgelopen week de finale van Confederations Cup 2013, door Spanje met 3-0 te verslaan. Hierdoor komt het gastland van het komende WK voetbal 2014, van de 22ste plek de top-10 binnen op plek 9. Ook Italië heeft haar positie op de ranglijst verstevigd, door de derde plek op de Confederations Cup veilig te hebben gesteld.

Het Nederlands elftal steeg één plek op de FIFA Wereld Ranglijst. Door de ongeslagen status tijdens de WK-kwalificatiewedstrijden stijgt Nederland van de zesde naar de vijfde plek. België staat voor het eerst sinds de invoering van de FIFA Wereld Ranglijst (1992) in de top-10. Onze Zuiderburen hebben de notering te danken aan de opmars die de nationale ploeg het afgelopen jaar heeft gemaakt.

De goed prestaties van Colombia werd beloond met een stijging van vier plekken op de ranglijst. De Zuid-Amerikanen staan momenteel opvallend op de derde plek van de FIFA Wereld Ranglijst.

Bronnen:
*http://nl.wikipedia.org/wiki/FIFA-wereldranglijst
http://www.fifa.com/worldranking/rankingtable/index.html

Credits voor beeldmateriaal die voor dit artikel is gebruikt:
Photo Credit: FIFA logo | Shirt Brazilië: emarquetti via Compfight cc
 
 
 

0 Reacties

Plaats als eerste een reactie.

 
 

Plaats een reactie

 
 
 
* verplichte velden